torsdag 18. september 2008

Ekstra poeng for fremmedspråk

Bonjour tout le monde!
N'hésitez pas à écrire! Présentez ce que vous faites et tout ce que vous voulez.

Men litt på norsk; jeg vil skrive litt om det nye forslaget fra KD om å gi ekstrapoeng til elevene som velger fremmedspråk (ikke engelsk) på vgs. Det er uten tvil et godt tiltak selv om jeg tror ikke at det vil gi så mange flere elever. Men det vil hjelpe litt. I praksis vil de fleste ikke kunne få mer enn ett til to poeng, og da må man velge to fremmedspråk!
Forslaget kommer ut av Stortingsmelding 23. Les den! Den er spennende (og det er sjeldent!). Les den her: St.meld. 23
Nå om dagen har KD sendt et forskrift til høring om regler for tildelingen av poengene, les den her: Forskrift

Jeg må tilføye at - dessverre - har noen engelsklærere reagert negativt til forslaget. De må oppleve det som truende eller urettferdig. Til det er det bare å si to ting: Engelsk som obligatorisk fag er godt beskyttet i Norge, og at andre fremmedspråk holder på å dø ut i vgs i dag. Litt må man kunne gi til dem. Og vi får se hvordan dette vil slå ut senere, men la oss ikke få nå en "språkkonflikt" som ingen har noe å tjene på.
André

4 kommentarer:

Elis blogg sa...

Hei!
Leste Stortingsmeldingen i går! Det er spennende lesing!Så mange muligheter for kommuner, fylkeskommuner..Vi språklærere må følge med!Det gies oss mange mukigheter.
Ekstrapoeng for fremmedspråk synes som et bra forslag.
Engelsk har elevene våre hørt siden de ble født;TV, video, film, data...og kan ikke sammenliknes med språk de hører sjelden;Feks fransk.
Premiering for god innsats er bra! For nordmenn er det mye enklere å lære eng. enn de andre fremmedspråkene. Engelske og amrikanske filmer ruller ofte på skjermen og på kino.

Eva sa...

Hei.

Jeg har ikke lest stortingsmeldingen ennå, men den skal leses. Poeng kan være bra, men jeg tror dessverre ikke at vi får flere elever som ønsker å lære seg språk. Det største problemet er at språkfagene er "gjemt" under området for samfunnsfag, og når realister skal velge et språk så velger de engelsk, men det er veldig sjeldent det også siden de må ha 3 realfag for å få full utbytte av poengsystemet. Det hadde nok vært best hvis elevene kunne velge fag som de ville uavhengig av programområder. I hvert fall så merker vi på min skole at det er færre som velger nivå 3 etter innføring av kunnskapsløftet med sine programområder enn det var før. Mulig jeg tar feil med hensyn til det.

Det beste hadde nok vært å endre systemet for å gjøre det enklere å velge språk. I tillegg spiller økonomi en viktig rolle. Blir klassene for små så velger skolene å la være å tilby faget fordi det koster for mye med en lærer til ei lita gruppe, dessverre. Skolene får ikke nok midler så derfor må de gjøre et valg som ofte går utover fremmedspråkene.

Andre sa...

Enig med Eli.

Til Eva, vil jeg si at nettopp ekstrapoeng til språk vil gjøre det mulig for de som velger realfag -og ønsker maks poeng- å bytte ut et realfag med et språk og fortsatt ha fullpott. Det står også noe om i forskriften. Så her kan noe spennende skje, at realister blir opptatt av språk.

Eva sa...

Som sagt så har jeg ennå ikke lest meldinga ennå. Men hvis det kan hjelpe på så er det en fin ting.